topBubblor
 

Smøreskolen

Å lage en hudkrem er enkelt: Man blander bare fett og vann med en emulgator og rører. Men å finne frem til en god hudkrem er vanskelig og krever mye kunnskap og forskning.

Dette avsnittet handler om ulike typer kremer, deres sammensetning og hvordan man bruker dem på riktig måte.

Krem og krem kan være to forskjellige ting

Ved tørr hud og hudsykdommer brukes forskjellige typer produkter som gnis inn i huden med ulike virkninger. Ofte dreier det seg om en form for kremer, salver eller lotioner.

Det som skiller disse produktene fra hverandre, er sammensetningen, der olje og vann forekommer i ulike forhold. Det finnes også et stort antall ingredienser som tilfører kremen forskjellige typer egenskaper, som for eksempel mykgjørende eller fuktbindende ingredienser eller parfymer.

Krem

En krem er lett å smøre inn og trenger raskt inn i huden. En mykgjørende krem fungerer på to måter.
1. Danner et mykt lag på huden, noe som forandrer overflatens egenskaper og gjør at huden oppleves som mer smidig.
2. Øker vanninnholdet i det ytterste hudlaget og bedrer dermed hudens elastisitet. Resultatet blir at huden føles mindre ”stram”.

Kremer er ofte oljer som er finfordelt i vann. Andre vanlige ingredienser kan være fuktbindende substanser, parfymer, forskjellige typer planteekstrakt eller vitaminer.

Liten kremordliste:

Mykgjørende krem
Et produkt som danner et lag av fett på hudoverflaten samtidig som den hindrer at huden gir fra seg vann.

Fuktbindende krem
Et produkt som i tillegg til de mykgjørende ingrediensene også inneholder fuktbindende substanser, som for eksempel glyserol, karbamid og propylenglykol. De fuktbindende ingrediensene binder vann i huden og øker dermed fuktinnholdet.

Lotion

En lotion er litt tynnere enn en krem. Derfor er den også lett å smøre ut og passer bra når man skal smøre inn store kroppsoverflater. Hårbevokste områder som armer og ben kan også være lettere å smøre inn med lotioner fremfor med fete salver.

Lotion er ofte olje som er finfordelt i vann. Andre vanlige ingredienser kan være fuktbindende substanser, parfymer, ulike typer planteekstrakt eller vitaminer.

Salve

En salve inneholder mye fett og er derfor litt tyngre å smøre ut. På svært tørre hudpartier passer en salve godt fordi den klissete konsistensen gjør at den holder seg i lengre tid på stedet som smøres inn. En salve kan også med fordel brukes om natten.

Salver består for det meste av ulike fettstoffer og er som oftest helt uten vann.

Hvor mye skal jeg smøre?

Ved svært tørr hud og eksem er det viktig å smøre godt på for å oppnå riktig virkning. Det er i prinsippet ikke mulig å bruke for mye mykgjørende krem, derimot skjer det ofte at man bruker for lite.

Denne tabellen beskriver anbefalt kremforbruk i gram per uke ved behandling to ganger daglig.

En 4-åring trenger 60 g krem og en voksen 170 g krem pr uke, dersom hele kroppen skal smøres 2 ganger daglig. Det tilsvarer ca en håndfull krem hver gang man smører.

ALDER HELE KROPPEN BOLEN ARMER OG BEN
6 måneder 35 15 20
- 4 år 60 20 35
- 8 år 90 35 50
- 12 år 120 45 65
Voksen (70kg) 170 60 90

De tre beste smøretipsene
1. Det viktige er å bruke et mykgjørende produkt man liker. Hvis det er klissete og ikke trekker skikkelig inn i huden, pleier det å ende med at man lar være å smøre seg.
2. Det er viktig å smøre seg ofte, gjerne morgen og kveld. I prinsippet kan man ikke smøre seg for mye.
3. Sett ut kremflasker litt forskjellige steder, for eksempel ved siden av yndlingsplassen i sofaen eller på skrivebordet på jobben. Dermed er kremen aldri langt unna hvis huden kjennes tørr og trenger å smøres.

Smøretips

Ved tørr hud og relaterte hudsykdommer er det vanlig å måtte smøre seg flere ganger daglig. Da er det viktig å finne frem til en krem man liker og trives med.

Nedenfor følger en rekke tips og råd som kan gjøre smøringen enklere og bedre:

Kløe

Ved kløe kan det være vanskelig å la være å kløe seg, men resultatet blir eksem og fortykket hud. Det kan føre til infeksjoner, noe som gjør at det blir enda vanskeligere å lege eksemet. Hvis det klør, finnes det hydrokortisonkrem som fås uten resept på apoteket.

Har du tørr hud og eksem, så smør deg ofte med mykgjørende krem. Kremen myker opp og gjenfukter huden og kan også redusere kløen.

Hendene

Huden på hendene kan bli tykk og grov i form av treller, men den kan også bli skjør og sensitiv. I begge tilfeller hjelper det å tilføre huden fuktighet ved å smøre seg inn.

En krem som passer til hendene, er passelig fet og trenger lett inn i huden. En annen god måte å beskytte dem mot vinterkulden på, er å bruke hansker, vanter eller votter.

Et annet tips er at ta på seg bomullsvanter hvis huden virker klissete etter innsmøringen. Klipp av tuppene, så går det greit å jobbe med dem, for eksempel på PC-en.

Les mer om håndkrem

Føttene

På grunn av den tykke huden på føttene pleier det ikke å være nok med en vanlig krem. Kremer til føttene bør være fetere og tilpasset den tykke huden for å kunne trenge inn i den og myke den opp.

Det finnes spesielle kremer og andre produkter til føttene som du kan spørre etter på apoteket. Kompletter gjerne ved jevnlig å file eller skrape bort hardnet hud for å holde føttene myke.

Les mer om fotkrem

Ansiktet

Det finnes hovedsakelig tre ulike hudtyper: tørr hud, normal hud / blandingshud pluss fet hud. Både behandlingen og valg av produkter bør tilpasses hudtypen.

En god tommelfingerregel er imidlertid å holde den følsomme huden myk ved å smøre regelmessig og ofte med en god mykgjørende krem. Man kan også vurdere å bruke en mild renselotion uten uttørrende såpestoffer.

bottenBubblor
 
 
©2009. Dette er en informasjonsside for allmennheten utviklet av ACO Hud Nordic AB.
Denne siden ble sist oppdatert 19. november 2009