topBubblor
 

Behandling av psoriasis

Psoriasis lar seg ikke kurere. Derimot kan en god individuelt tilpasset behandling gi gode forutsetninger for et godt liv. Man kan tenke seg behandlingen som en trapp som består av tre trappetrinn: utvortes behandling, lysbehandling og innvortes behandling.

Utvortes behandling

Helt grunnleggende for behandlingen av psoriasis er å holde huden mykest mulig ved regelmessig å smøre med mykgjørende kremer og salver. Til skjellete hud finnes det kremer og oljer som myker opp og motarbeider skjelldanning.

Lysbehandling

Dersom sykdommen er mer utbredt, er det vanlig med medisinsk lysbehandling der huden eksponeres for UV-lys som både kan lindre kløe og ha legende virkning. Selv vanlig sollys kan ha legende virkning ved at det demper den unormale celleveksten i huden.

Innvortes behandling

Ved alvorlige tilfeller av psoriasis kan det være aktuelt med innvortes behandling, som for eksempel tablettbehandling, injeksjons- (sprøyter) og infusjonsbehandling (drypp).

Livskvalitet/Livsstil

Det er viktig å ta vare på seg selv og kroppen sin for å øke livskvaliteten ved psoriasis. I dag vet man også at livsstilsfaktorer som kosthold, mosjon og røyking kan påvirke sykdommen.


bottenBubblor
 
 
©2009. Dette er en informasjonsside for allmennheten utviklet av ACO Hud Nordic AB.
Denne siden ble sist oppdatert 18. februar 2009