topBubblor
 

Vinterhud

om vinterhud  

Den nordiske vinteren utsetter huden våres for store påkjenninger. Tørr og kald luft, store temperaturendringer mellom ute og inneklima gjør at huden lettere tørker ut. Derfor trenger huden våres ekstra pleie om vinteren.

Personer som har tørr hud gjennom hele året kan få enda større problemer om vinteren.  Selv personer som normalt ikke plages med tørr hud kan få problemer når klimaet er kaldt og tørt. En tørr hud kan igjen øke risikoen for utvikling av eksem. 

Behandling av vinterhud

Personer som rammes av tørr hud under vintermånedene kan forebygge problemene, gjennom å smøre riktig og ofte med mykgjørende kremer. Bruk en krem som tilfører fett og binder fukt til huden.
Ved og ikke utsette huden for unødvendig kulde og fuktighet, kan man være med å forebygge plagene, for eksempel ved å kle seg varmt og tørt og ikke dusje for ofte.

Ved eksem og kløe er det bra å bruke hydrokortison krem for å minske kløen og dempe inflammasjonen i huden.

Reseptfrie mykgjørende kremer finnes på apoteket, noen av dem finner du her .

 

Fem tips for vinterhud

  1. Dusj mindre, ettersom vann og vanlig såpe tørker ut huden din. Bruk gjerne en gjenfettende bad – og dusjolje i stedet for såpe.
  2. Vask og smør inn huden på kvelden slik at huden ikke er fuktig når den kommer i kontakt med kald luft neste morgen.
  3. Smør inn de områdene som er mer utsatt for kulde enn andre: ansikt, hals, ører og ankler.
  4. Bruk stoffer (helst i bomull ) som holder huden din varm og tørr.
  5. Bruk skjerf, lue som dekker ørene og vanter som dekker håndleddene.

 


 

3 spørsmål til Izabela Buraczewska

forsker på ACO Hud Nordic:


Izabela Buraczewska - forskare på ACO Hud 1)  Er det vanligere med tørr hud og eksem på vinteren?

Ja, mange får mer problemer med tørr og følsom hud når vinteren kommer. Det er både det kalde klimaet og de store temperatursvingningene mellom ute og inne som kan påvirker huden våres negativt. Under vinteren er luften mye tørrere enn resten av året og bidrar til at huden lettere blir tørr og mer følsom. 

2) Hva skjer med huden i kulda?

Kulden og det tørre klimaet gjør at huden raskere tørker ut og ikke klarer å beholde fuktigheten. For å kompensere øker huden sin produksjon av fuktighet. Ettersom hudens ”byggeklosser” som bidrar til å bevare fuktigheten å smøre huden er blitt skadet, klarer ikke huden lenger å binde fukten. Dette fører til at vi får en tørr hud som strammer, klør og ofte blir rød.

3) Hvordan kan man best beskytte huden i det kalde klimaet?

Det er viktig å smøre tørr og følsom hud med en mykgjørende krem. En bra mykgjørende krem inneholder fett og fuktbindende stoffer som huden din trenger for å holde seg myk og smidig. Om man får problemer med tørr hud i forbindelse med kulde er det viktig å smøre seg riktig, regelmessig over en lengre periode. For å forebygge problemene bør man være ekstra nøye med å begynne smøringen med en gang det blir kaldt. Om man skal være mye ute en kald dag bør man smøre ansiktet med en mykgjørende krem, da disse minsker risikoen for at det danner seg iskrystaller.

Ved eksem er det viktig å behandle med hydrokortisonkrem for å dempe inflammasjonen i huden og minske kløen. Både hydrokortisonkrem og mykgjørere kan kjøpes reseptfritt på apoteket.

bottenBubblor
 
 
©2009. Dette er en informasjonsside for allmennheten utviklet av ACO Hud Nordic AB.
Denne siden ble sist oppdatert 16. november 2009