topBubblor
 

Huden er kroppens speil

Hudens utseende avhenger av hvordan du lever og hvilke gener du har. Huden viser hvordan kroppen din trives, både fysisk og psykisk.

Hvorfor har vi hud?

Huden er kroppens største organ. Den er en viktig barriere som beskytter kroppen mot ytre faktorer, samtidig som den er med på å bevare kroppens fuktighet og hindre at vi mister for mye væske.

I tillegg til å beskytte kroppens følsomme indre deler mot skader filtrerer huden vekk mesteparten av sollyset som treffer oss. Dessuten beskytter den oss mot fremmede stoffer, som for eksempel kjemikalier og sykdomsfremkallende bakterier og virus.

 

Visste du at...  
I Norden blir 60 prosent av befolkningen mellom 16 og 70 år plaget av tørr hud og / eller eksem i løpet av året. Vårt kalde og tørre nordiske klima gjør at vi har mer problemer med tørr og sensitiv hud enn befolkningen i varmere land. 

Men huden er ikke bare en beskyttende barriere. Den formidler inntrykk fra omgivelsene og informerer oss om temperaturforandringer, berøring og smerte. Huden gir til og med signaler om hvem vi er og hvordan vi har det. Huden kan også kommunisere med omgivelsene enten vi vil det eller ikke. For eksempel svetter vi når vi er nervøse og rødmer når vi er sjenerte.

Ulike hudtyper

Det finnes tre forskjellige hudtyper: tørr hud, normal hud/ blandingshud og fet hud. Hudtypen blir bestemt av genene, men blir også påvirket av årstid, klima og alder. Alle hudtyper kan være mer eller mindre sensitive, og man må heller ikke forveksle hudtyper med hudproblemer som for eksempel akne (kviser).

Vil du lese mer om tørr hud?

bottenBubblor
 
 
©2009. Dette er en informasjonsside for allmennheten utviklet av ACO Hud Nordic AB.
Denne siden ble sist oppdatert 15. januar 2009