topBubblor
 

Hva består huden av?

hudlagren

Overhuden ( epidermis ) er den ytterste delen av huden og består av ulike lag med hudceller. Det aller ytterste av dem kalles hornlaget (stratum corneum) og består av døde hudceller. Det er hornlaget som gjør huden ekstra motstandskraftig mot både kjemisk og mekanisk slitasje. Hvis huden for eksempel blir utsatt for jevnlig slitasje på et avgrenset område, blir hornlaget tykkere og hardere for å sørge for ekstra beskyttelse.

Et eksempel på mekanisk slitasje er når du får treller i hendene ved å løfte vekter eller på andre måter arbeider med hendene. Eksempler på kjemisk slitasje er det som hendene blir utsatt for i yrker som frisør eller renholdsarbeider. Daglig kontakt med vann, vaskemidler og hårprodukter kan da irritere og tørke ut huden og i verste fall forårsake eksem.

Lærhuden ( dermis ) befinner seg under overhuden og består av et sterkt og elastisk bindevev. Her er det også rikelig med blodårer som tilfører huden oksygen og næringsstoffer samtidig som den frakter bort avfallsprodukter. De rikelige blodmengdene som sirkulerer i lærhuden er med på å holde huden henholdsvis varm og kald etter behov, noe som er viktig for at kroppen skal klare å holde riktig temperatur.

Underhuden ( subcutis ) består for det meste av fettvev som holder igjen varmen i kroppen, samtidig som den fungerer som støtdemper. Underhuden er en viktig fettreserve, og her lagres en del av det overflødige fettet som kroppen danner. Hos en mager person er underhuden bare mellom 2 og 10 millimeter tykk, men kan bli opptil 10 centimeter tykk hos en person som lider av fedme.

bottenBubblor
 
 
©2009. Dette er en informasjonsside for allmennheten utviklet av ACO Hud Nordic AB.
Denne siden ble sist oppdatert 16. januar 2009