topBubblor
 

Om psoriasis

Psoriasis er en kronisk sykdom som kan ramme både hud og ledd. Det er en av våre vanligste hudsykdommer – ca 120 000 personer lever i dag med psoriasis i Norge. I halvparten av tilfellene oppstår sykdommen før man fyller 25 år. 

Psoriasis er genetisk betinget, men ikke alle som er bærere av genene, rammes av sykdommen. I dag vet man ikke helt nøyaktig hva som utløser psoriasis, men man tror det er arvelige faktorer i kombinasjon med en eller annen form for ytre faktor, for eksempel infeksjon, stress eller en form for livskrise.

Psoriasis i huden kjennetegnes av en kraftig nydanning av hudceller. Sykdommen kommer i det man kaller sykluser noe som innebærer at hudforandringene kan blomstre opp i perioder, for siden å gå tilbake og bil mindre eller til og med forsvinne helt.

Visste du att...
Ordet psoriasis kommer av ordet psora, som betyr skurv, kløe eller å klø seg. 

Symtomer på psoriasis

De vanligste symptomene er varierende hudforandringer, rødmende og skjellete flekker.

Plagenes omfang varierer sterkt fra person til person, det kan være alt fra en liten flekk til utslett over hele kroppen.

NPF logoBehandling

Psoriasis lar seg ikke kurere. Derimot kan en god individuelt tilpasset behandling gi gode forutsetninger for et godt liv.

Les mer om behandling av psoriasis

Les mer om Norsk Psoriasisforbund

bottenBubblor
 
 
©2009. Dette er en informasjonsside for allmennheten utviklet av ACO Hud Nordic AB.
Denne siden ble sist oppdatert 24. april 2009