topBubblor
 

Om eksem

Eksem er vår tids vanligste hudsykdom og rammer omkring 10 prosent av befolkningen, først og fremst barn og unge. Eksem kan for eksempel skyldes at huden blir betent fordi dens naturlige barriere er svekket, slik at den gir fra seg fuktighet samtidig som fremmende stoffer kan trenge inn og irritere de dypere hudlagene. Det kan få kroppen til å reagere på de fremmede stoffene, noe som fører til betennelse i huden. 

Tendensen til å få eksem er i høy grad genetisk betinget, men det finnes en del faktorer som kan utløse eksemet. Eksempler på det er forskjellige typer allergener (for eksempel nikkel), vaskemidler, psykisk stress eller at huden allerede er tørr og skadet.

Les mer om hvordan du forebygger tørr hud og eksem

Det finnes mange ulike typer eksem:

  • Kontakteksem – vanligvis i form av håndeksem som ofte blomstrer opp ved kontakt med vann, vaskemidler eller kulde. Vanlig blant frisører, rengjøringspersonale og i andre yrker der det er mye kontakt med vann eller kjemikalier.
  • Allergisk eksem – kommer etter eksponering for et allergen (et stoff), for eksempel nikkel  eller parfyme.
  • Seboréisk eksem – også kalt flasseksem– skyldes ofte gjærsoppen Malassezia furfur og forekommer fremfor alt i områder med mye talgkjertler, som for eksempel hodebunn, øyebryn og lyske.


Det vanligste eksemet er atopisk eksem, som blir stadig vanligere. I dag plages 20 prosent av alle skolebarn av atopisk eksem. Typisk for atopisk eksem er svært tørr hud og kløe, særlig i knehasene.

Les mer om atopisk eksem hos barn

Symptomer på eksem:

  • Tørre, røde utslett og flekker som innimellom kan væske
  • Blemmer som brister og blir til skjellete hud
  • Kløe
  • Tørre sprekker
  • Svært tørr hud


Behandling av eksem

Når eksemet har blomstret opp, er det fremfor alt behandling med kortisonkrem som demper betennelsen og minsker kløen. Hydrokortisonkrem fås kjøpt reseptfritt på apoteket, mens de sterkere kortisonkremene krever resept.

Les mer om behandling av eksem


Norges astma og allergiforbund


Les mer om Norges astma og allergiforbund, (NAAF).

bottenBubblor
 
 
©2009. Dette er en informasjonsside for allmennheten utviklet av ACO Hud Nordic AB.
Denne siden ble sist oppdatert 19. oktober 2009