topBubblor
 


Det er verst om vinteren. Da er hendene det største problemet, for de er mest utsatt for kulden. Innimellom kan det kjennes ut som om huden på hendene er for trang, og huden blir tørr og sprø. Aller tørrest føler Sandra seg rett etter at hun har dusjet.
– Det klør og strammer og føles tørt. Det kjennes nesten ut som om man har ulltøy på seg. Det er ikke så ille at man blir helt gal av det, men det føles ubehagelig, forteller Sandra. 

Sandra pleier å smøre seg inn etter å ha dusjet for å slippe unna kløen. I dusjen pleier hun også å bruke en dusjsåpe som er litt mildere. Ulempen ved det er at det er litt vanskeligere å skylle den av. ”Men vanlig såpe får man jo krupp av,” sier Sandra og ler. 

Selv om sommeren kan hun føle seg tørr, selv om det er litt bedre enn om vinteren. I og med at hun har så lys hud, er hun nøye med solkremen, og den hjelper henne også å holde huden myk.
– Jeg har nok alltid vært litt tørr av meg. Det ødelegger jo ikke livet mitt, men man må passe på ting som ikke å dusje unødig om vinteren og ha på seg hansker og lue. Det blir jo litt mer styrete.
Det absolutt verste som kan skje, er å glemme Lypsylen.
–Det er skikkelig katastrofe. Da må jeg gå og kjøpe en ny, forteller Sandra.

 

Sandras tips:
1. Hansker, vanter eller votter om vinteren
2. Skynd deg å smøre deg inn etter at du har dusjet
3. Hvis det er vinter – gå ikke ut rett etter å ha dusjet Hver kveld er tiden inne for en godnattfortelling og innsmøring for Leo, 3 år. Det er både snakk om kortison, for å lindre kløen, og mykgjørende kremer for at huden skal holde seg myk. Det hender han stritter litt imot, men stort sett pleier det å gå bra.
– Vi har bare forsøkt å si det som det er, nemlig at det blir bedre av å smøre. Og jo eldre Leo blir, desto bedre forstår han det. Men det har jo vært skriking mange kvelder, forteller mamma Helena.

Leo er yngst i en søskenflokk på tre i en familie der alle barna har hatt eksem fra de var ett år. For alle de tre barna har det begynt med atopisk eksem i knehasene som senere har spredt seg til hals, rygg og mage.
– I perioder har de vært helt prikkete. Verst var det da de hadde kjempestore brennkopper og ingen penicillintyper eller kremer virket. Og eldstemann, Filip, hadde en periode med så mye eksem i knehasene at han nektet å gå fordi det gjorde så vondt, sier mamma Helena.

Etter en solferie i Thailand i fire uker forsvant eksemet til de to eldste barna. Nå er det bare Leo som fortsatt har problemer med kløe og utslett. Med tre barn som alle har hatt eksem og dessuten samtidig, har det gitt den tapre familien stor erfaring og rutine når det gjelder kremer.
– Etter hvert har vi lært oss at det er kjempeviktig å smøre. Så snart man oppdager en liten flekk, smører man straks for å drive den bort.

Også barna har fått merke at kremene er bra. Men Leo som er 3 år gammel, har av og til vanskelig for å forstå poenget.
– Det hender at Leo ikke vil vite noe av kremen, og man må nesten tvinge ham. Men på den annen side kan han våkne om natten av at det klør, og da kan han si: Mamma, smør meg inn.

 

Leo og mamma Helenas beste tips:
1. Det er viktig å bruke mye krem for å oppnå et godt resultat
2. Bruk krem som ikke svir, så går det lettere
3. Ikke fortvil – det kommer til å bli bedre 
”Helt ute av kontroll”. Slik beskriver Rudolf den første tiden etter at han fikk diagnosen psoriasis.
Fra å ha vært små flekker på albuene spredte utslettet seg raskt til resten av kroppen, til kinnene, hodebunnen og øyebrynene. Han var 13 år, og en stor del av tiden og energien hans gikk utelukkende med til å lære seg å ta vare på seg selv.
– Det var litt av en jobb å få hverdagen til å fungere med så mye psoriasis. Straks jeg skulle forlate huset, var jeg nødt til  å ordne med kremer og ta på egnede klær slik at det ikke skulle klø. Så det ble bare til at man holdt seg hjemme. 

Da var han 13–14 år, men med tiden fikk Rudolf bedre kontroll med tilværelsen.  Mellom utbruddene (oppblomstringene) fikk han også tid til å ”reparere” seg, som han kaller det. Han lærte seg stadig mer om hvordan han skulle leve med sykdommen og hvilke behandlingstyper som virket best for ham.
– Sol og lysbehandling fungerer best for meg. Og så smører jeg meg flere ganger daglig, slik at huden holder seg myk. Det blir bedre på den måten, men samtidig tar det mye tid. Men jeg prøver å gjøre det så ofte som mulig, for jeg vet jo hvor mye bedre det blir når jeg er grundig. 

Akkurat nå arbeider Rudolf samtidig med at han tar opp fag for å komme inn på jusstudiet. Juristyrket er stressende, noe som kan forverre sykdommen. Men det er helt utelukket å gjøre om på planene.
– Jeg lever slik jeg vil leve og hadde aldri kunnet tenke meg å forandre yrkesvalg. Det hadde jeg aldri klart, sier Rudolf bestemt.
 

 

Rudolfs beste tips:
- La ikke sykdommen styre deg. Aksepter den, men la den ikke overta livet ditt.
- Hvis man gjør alt 100 prosent, pleier det å bli bedre. Det er ikke det samme å smøre seg inn annen hver dag som å smøre seg inn hver dag.
- Bruk sunn fornuft og vær tålmodig. Man blir ikke kurert på noen dager, så ta nye behandlingsformer med en klype salt. 


bottenBubblor
 
 
©2009. Dette er en informasjonsside for allmennheten utviklet av ACO Hud Nordic AB.
Denne siden ble sist oppdatert 16. januar 2009