topBubblor
 

Barn og psoriasis

Psoriasis hos små barn er ikke like vanlig som hos voksne.Som oftest melder sykdommen seg i tenårene, halvparten av alle dem som har psoriasis, får sykdommen før de fyller 25 år.Psoriasis opptrer i mange ulike former, og barn har stort sett samme typer psoriasis som voksne. Når et barn rammes av psoriasis, er det viktig at omgivelsene, det vil si familie, skole, barnehage osv., får riktig informasjon og kunnskap for å kunne hjelpe barnet i behandlingsprosessen. 

De fleste barn som får psoriasis, har lette symptomer, men det finnes også barn som rammes av mer utbredt psoriasis og av og til også av leddproblemer. Selv om man får psoriasis i ung alder, trenger det ikke bety at sykdommen vil bli mer utbredt eller vanskeligere å behandle.

Behandling

Psoriasis lar seg ikke kurere, men en individuelt tilpasset behandling gir ofte gode forutsetninger for et godt liv.

Psoriasis hos barn skiller seg ikke i særlig grad fra psoriasis hos voksne, men behandlingen av sykdommen er annerledes. Det skyldes at visse omfattende behandlinger kan være skadelige for barn, som for eksempel behandling med salicylsyrevaselin på store hudoverflater eller UVB-stråling. Behandlingen pleier derfor ofte å bestå av lokalbehandling med mykgjørende kremer, D-vitaminkrem eller en svakere kortisonkrem. Ekte sollys, om sommeren eller på en utenlandsferie, anbefales ofte ved psoriasis hos barn. I enkelte tilfeller hvor barnet er litt eldre, kan også behandling med UVB-lys vurderes.

Symtomer

De vanligste symptomene er varierende hudforandringer, rødming og skjellete flekker.
Plagenes omfang varierer sterkt fra person til person, det kan være alt fra en liten flekk til utslett over hele kroppen.

Hva kan jeg som voksen gjøre?

”Mamma, hvorfor er kremen dum?”

Små barn har vanskelig for å forstå hvorfor det av og til svir når man smører.

Å ikke skape for mye oppstuss rundt sykdommen, men heller ikke bagatellisere den er viktig. Erfaringen viser at det som oftest er best å informere barn og foreldre, på et tidlig tidspunkt, om hvilken sykdom barnet har. Samt hjelpe barnet med selv å kunne svare på spørsmål om flekkene. Som voksen er det viktig å forsøke å knytte behandlingen til noe positivt.


En mulighet er at det blir en egen stund til å snakke sammen og omgås, eller for eksempel høre på et eventyr sammen under innsmøringen. Avskalling kan også foretas i badekaret med olje, i badstuen eller ved andre former for bad. 

Barna kan kanskje få velge hvilken mykgjørende krem de synes er best, eller som en mor sa: ”Vi behandler en del av kroppen hver dag, men jeg pleier å la ham få velge hva vi skal behandle; hodebunnen i dag eller i morgen, smøre hele kroppen i dag eller i morgen.”

Fellesskap

PSO UngÅ treffe andre på samme alder som også har psoriasis, kan oppleves svært positivt. Menge tror at de er alene om å ha psoriasis, og da er det fint om de kan treffe noen på samme alder med lignende erfaringer. Norsk psoriasisforbunds ungdomsorganisasjon arrangerer forskjellige typer aktiviteter for barn og ungdom og gir råd og støtte i hverdagen.

bottenBubblor
 
 
©2009. Dette er en informasjonsside for allmennheten utviklet av ACO Hud Nordic AB.
Denne siden ble sist oppdatert 24. april 2009