topBubblor
 

Barn med vinterhud

vinterhud  

Nesten 20 prosent av alle barn rammes en eller annen gang av eksem og hos de aller fleste barna forverres symptomene om vinteren. Den tørre, kalde og lange nordiske vinteren utsetter barnets hud for store påkjenninger. Tørr og kald luft, store temperatursvingninger mellom ute - og inneklima gjør at barnets hud lettere tørker ut.

Slik behandler du

Ettersom tørr hud øker risikoen for og rammes av eksem, bør man ikke vente med å behandle tørr hud hos barn. Behandle med mykgjørende kremer og smør riktig og ofte for å holde barnets hud myk. Kulde og fukt tørker ut huden, se derfor til at barnet har varme og tørre klær på seg.
Rent forebyggende bør barnet smøres inn med en mykgjørende krem jevnlig under hele vinteren.

Ved eksem kan reseptfri hydrokortisonkrem brukes på de rammede områdene. Hydrokortison virker gjennom å dempe inflammasjonen i huden og minske kløen. Barn under 2 år med eksem bør alltid undersøkes av en lege.

 


Tre tips for vinterhud hos barn  

  1. Ansikt, hals og ører er ekstra utsatt. Velg en lue som dekker ørene, lange vanter som beskytter håndleddene og heldekkende jakke. 
  2. Bad ikke mer enn nødvendig, ettersom vann og vanlig vask kan tørke ut barnets hud.Bruk gjerne en fet bad – og dusjolje istedenfor såpe.
  3. Smør barnets hud med mykgjørende krem om kvelden, for å forebygge mot kulda ute neste dag.

 

Atopiske vinterføtter

Atopiske vinterføtter er en vanlig form for eksem som først og fremst forekommer hos barn mellom 5 og 10 år. Voksne kan også rammes. Man kan ha anlegg for atopiske vinterføtter, men det kan også skyldes for trange sko eller at føttene er fuktige under en lengre periode.

Symtom

Væskende eksem, flassing og sprekkdannelser på tåballene og tær. I blant sterk kløe og smerte som gjør det vanskelig å gå.

Behandling av atopiske vinterføtter

Atopiske vinterføtter går an å forebygge ved å bruke store nok sko slik at føttene får plass til å bevege seg og ikke minst at huden får ”puste”. Hold føttene tørre, for eksempel gjennom å bytte sokker ofte nok.

Lindre plagene ved å smøre føttene godt, regelmessig (helst 2 ganger om dagen) og over en lengre periode. Bruk gjerne reseptfri hydrokortisonkrem på de tørre sprekkene for å redusere eksemet og lindre kløe.
Barn under 2 år skal ikke behandles med hydrokortisonkrem, de bør alltid undersøkes av en lege.

4 spørsmål til   Izabela Buraczewska forsker på ACO Hud Nordic:

Izabela Buraczewska - forskare på ACO Hud 1) Er det vanligere med tørr hud og eksem på vinteren?
Ja, mange får mer problemer med tørr og følsom hud når vinteren kommer. Det er både det kalde klimaet og de store temperatursvingningene mellom ute og inne som kan påvirker huden våres negativt. Under vinteren er luften mye tørrere enn resten av året og bidrar til at huden lettere blir tørr og mer følsom.

2)  Hva skjer med huden i kulda?
Kulden og det tørre klimaet gjør at huden raskere tørker ut og ikke klarer å beholde fuktigheten. For å kompensere øker huden sin produksjon av fuktighet. Ettersom hudens ”byggeklosser” som bidrar til å bevare fuktigheten å smøre huden er blitt skadet, klarer ikke huden lenger å binde fukten. Dette fører til at vi får en tørr hud som strammer, klør og ofte blir rød.

3) Er det noe spesielt man bør tenke på når det gjelder å beskytte barnets hud?

Om barnet får problemer med tørr hud så vent ikke med å behandle. Smør barnet regelmessig og riktig med en skånsom mykgjørende krem. Velg en krem som er tilpasset for barnet, gjerne med det naturlige fuktbindende stoffet glyserol som er effektivt uten å svi. Om man skal være mye ute en kald dag bør man smøre ansiktet med en mykgjørende krem, da disse minsker risikoen for at det danner seg iskrystaller.

4) Kan man bruke hydrokortisonkrem på barnet?

Ja, om barnet har fått røde flekker og kløe er det viktig å bruke hydrokortisonkrem for å minske omfanget. Hydrokortisonet virker gjennom å dempe inflammasjonen i huden og minske kløen. Det gjør at barnet ikke klør seg og sover bedre, noe som igjen betyr at huden kan reparere seg og lege. Om problemet ikke forsvinner etter en ukes regelmessig behandling bør man oppsøke lege. Når barnets eksem er borte er det viktig å fortsette å smøre regelmessig med en mykgjører.
Hydrokortisonkrem kan brukes på barn over 2 år uten anbefaling av lege.

bottenBubblor
 
 
©2009. Dette er en informasjonsside for allmennheten utviklet av ACO Hud Nordic AB.
Denne siden ble sist oppdatert 16. november 2009