topBubblor
 

Barn med tørr hud og eksemÅ ha barn som rammes av atopisk eksem kan være slitsomt for barn så vel som for foreldre. Symptomer som kløe og smerter fører ofte til søvnløse netter som får virkninger for både skole og jobb. 

Undersøkelser har vist at søvntapet kan komme opp i mellom 3 og 4 timer hver natt i de periodene barnet har eksem. Det påvirker selvsagt prestasjonene, konsentrasjonsevnen og læringsevnen både på skolen og i jobben. 

Studier har vist at den sykdomstilstanden eksemet innebærer, kan forringe den fysiske kontakten mellom barn og foreldre, noe som kan hindre den naturlige tilknytningsprosessen mellom dem.

Barn og atopiskt eksem

Atopisk eksem er det vanligste hudproblemet hos små barn. Atopisk eksem er blitt vanligere med årene: For 50 år siden ble bare noen få prosent av alle skolebarn rammet. I dag ligger tallet på rundt 20 prosent. 

Hva skyldes så denne økningen? Studier viser at forekomsten av atopisk eksem øker i land med vestlig  livsstil, men det er uklart hvor stor økningen er og hva den skyldes. En teori går ut på at det er klimaendringer, økt bruk av sjampo og såper med sterke tensider eller mer dusjing og bading. 

Hva skyldes eksem?

Kvinna Eksem kan for eksempel skyldes at huden blir betent fordi dens naturlige beskyttelse er svekket, slik at fremmede stoffer kan trenge inn i og irritere de indre  hudlagene. Tendensen til å få eksem er for en stor del genetisk betinget, men det finnes flere utløsende faktorer som kan trigge eksemet. Eksempler på det er forskjellige typer allergener (nikkel eller en mattype), vaskemidler, psykisk stress eller at huden allerede er tørr og skadet.

Visste du at… 
80–90 prosent av alle barn med atopisk eksem blir friske av eksemet med alderen, mens en del vil fortsette å ha problemer med tørr og sensitiv hud resten av livet.

Symptomer på atopisk eksem:

  • Tørre, røde utslett og flekker som innimellom kan væske
  • Blærer som brister og blir til skjellaktig hud
  • Kløe
  • Tørrsprekker
  • Svært tørr hud


Typisk for atopisk eksem er kløe og utslett samt tørr og sensitiv hud. Barnet får ofte problemer med å sove fordi det klør. Sykdommen kan til og med opptre i forbindelse med allergisk astma og / eller høysnue. 

Når barnet blir eldre, endrer også symptomene seg:

  • Inntil det er 2 år opptrer eksemet som oftest i form av rødmende utslett på kinnene, på overkroppen eller på armer og ben.
  • Mellom 2 og 12 år opptrer eksemet hyppigst på innsiden av bøyeleddene: knehasene, innsiden av albuen, håndleddene, rundt vristene, under rumpeballene og rundt munnen og øynene.
  • I tenårene kan problemene vende tilbake i form av eksem i ansiktet, på halsen og på skuldrene.
  • I voksen alder kan problemene vende tilbake som håndeksem.


Les mer om behandling

bottenBubblor
 
 
©2009. Dette er en informasjonsside for allmennheten utviklet av ACO Hud Nordic AB.
Denne siden ble sist oppdatert 21. januar 2009